Donderdag 18 Januari 2001

 

It’s been busy. No shit!

 

Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst wat begrepen van Malinka’s passie voor vuur. Haar vader heeft een scanner en als er brand is gaan ze er als het even kan op af. Zaterdag kwam ik binnen om Malinka op te halen om naar mij toe te gaan. Haar vader stond op het punt weg te fietsen na een brandmelding, Malinka was net klaar van werk, maar nog niet thuis. Ik belde haar en in ‘no time’ was ze er ook. Een school in Zoetermeer stond in brand en we waren er vrij snel bij. Voor het eerst zag ik echt de kracht van vuur. De brandweer was al ter plaatsen en de school stond voor een derde in de brand. Maar de brandweer kreeg het vuur niet onder controle en de hele school brandde echt tot de grond toe af. Uit volle macht probeerde ze wel de omliggende huizen niet vlam te laten vatten, wat overigens lukte. De hele buurt was uitgerukt en behalve voor de omwonende was het best gezellig.

 

Dinsdag ben ik met Raymond naar Unbreakable gegaan met Bruce Willis en Samuel Jackson. Een erg trage film zonder actie, en inderdaad in de trant van ‘The sixth sense’. Toch zaten er mooie thema’s in de film, die het voor mij in ieder geval de moeite waard maakte te kijken. Samuel was een man die vanaf zijn geboorte steeds alles brak en zo teer was dat hij echt bij elke scheet het helemaal mis ging. Later in de film blijkt dat Bruce precies het tegenovergestelde was…. Unbreakable. Hij overleefd een treinramp als enige zonder een schram op te lopen. Zijn huwelijk was overigens wel op de klippen aan het lopen, en elke dag werd hij met een onbestemd gevoel wakker. Dat was ook de reden waarom het huwelijk niet meer liep. Samuel dringt op zijn ‘onreekbaarheid’ aan maar Bruce wil er niet van horen. Samuel legt Bruce uit dat ze hetzelfde zijn, alleen twee uiterste van een schaal, en herleid dat ook naar Good en Evil. Als je de film wilt kijken moet je niet verder lezen, want ik ga de clue vertellen.

 

Bruce kan namelijk ook als hij mensen aanraakt zien wat voor dingen (vooral de slechte, hij is security man) mensen hebben gedaan. Hoe meer hij van zijn ‘gave’ bewust wordt, hoe meer zin hij in het leven ziet, en zijn huwelijk leeft er ook bij op. Als hij erachter komt dat hij inderdaad onbreekbaar lijkt, besluit hij Samuel op te zoeken. Samuel heeft een zwak voor strips en trekt een lijn tussen strips en het echte leven. Dus strijd tussen goed en kwaad waar het altijd in strips op neer komt. Dan geeft Bruce aan het eind Samuel een hand omdat hij bedankt voor de hulp en inzicht die Samuel hem gegeven heeft. Als hij hem aanraakt (en dit is 5 seconden voor het einde van de film), dan ziet hij dat Samuel degene is geweest die de treinramp veroorzaakt heeft en nog veel meer andere rampen waar veel mensen om het leven zijn gekomen. Bruce helemaal van streek en Samuel die het uitlegt. Dat hij een leven in een hel geleefd heeft omdat hij zo breekbaar is. Toen kwam hij op het idee dat als hij zo zwak was, er iemand andere de andere kant van de schaal (de balans) moest zijn die het tegenovergestelde van hem was en zijn gedrevenheid dat persoon te vinden, en de enige manier was om een ramp te vinden waarin één mirakaleuse overlevende is. Die schaal van breekbaar en onbreekbaar moet je dus ook tussen goed en kwaad leggen… Met andere woorden, Bruce is goed…..

De film was toch wel speciaal; de setting, de karakters, het huwelijk tussen Bruce en zijn vrouw en zijn relatie met zijn zoontje. Vooral dat onbestemde gevoel sprak me erg aan.

 

Verders is het druk op mijn werk. Het werk is op zich leuk en uitdagend, maar legt ook wel weer een druk op me. Veel mensen die ik aan moet sturen, maar ook de technische middelen moet ik leveren en dat maakt het geestelijk best zwaar. Later op de week meer…

 

Oja, Clemence was zo “leuk” geweest me op te geven voor gevaar op de weg. Malinka’s ouders meteen in de stress onder het mom van ‘ze geven me niet voor niets op’. Maar zelf denk ik dat ik niet beroerd genoeg rij om me werkelijk uit te zenden. Morgen moet ik dus ‘voorrijden’, je hoort wel hoe het is gegaan. En ik moet morgenochtend eerst naar de tandarts, ik heb een gaatje, dus dat zal wel lekker praten na zo’n verdoving….

 

Henri