Vrijdag 17 november 2000

 

Het is kwart over vier en buiten begint het alweer donker te worden. Het was verder een redelijke mooie dag en je merkt dat aan iedereens stemming. Vrienden bellen op, kreeg een lief SMS-je van Malinka en iedereen doet zijn werk schijnbaar met meer plezier.

 

Dalijk heb ik de herdenking van Oma Neske bij Loukie. Dat is een dag dat we haar doodgaan herdenken om een positieve manier. Gezellig en met lekker eten. Ik denk dat een gedenkdag een leuke gebeurtenis moet zijn, meer dan een treurige.

 

Gisteravond hebben we met 8 Verkerkers (met mezelf inbegrepen) Age of Empires gedaan. Dat is een spel waaraan ik nog steeds redelijk verslaafd ben  (met recht). Dat werd dus vier tegen vier. Ik zal toch nog een keer proberen uit te leggen waarom het zo’n mooi spel is.

 

Kijk, op zich ben ik geen computerspelletjes fanaat, en tegen de computer zelf speel ik nooit. Als ik wat doe, wil ik dat altijd tegen mensen doen, en als je in een team kunt spelen, dan vind ik dat helemaal te gek.

 

Laat me wat vertellen over het spel. Het is een spel wat zich min of meer op een kaart afspeelt.  Je hebt villagers (dorpelingen) die kunnen gebouwen bouwen, voedsel verzamelen, hout hakken, goud en steen delven. Dit zijn de resources die je dus nodig hebt om verder te komen. Maarja geen spel zonder geweld, en guess what?! Iedereen wil je stuk maken (behalve je teammaten). Om dat te bereiken kun je Infanterie, Calverie (paarden), boogschutters, speermannen, speerwerpers, katapulten, stormrammen en ander tuig bouwen. Het maximale aan eenheden kan van te voren worden in gesteld en is per speler maximaal 200.

 

De verschillende eenheden komen uit diverse gebouwen die daar bij horen. Je bent overigens vrij om te bouwen waar je wilt. Maar je kunt in het begin niet zien waar de andere staan en ook je teammaten zie je niet. Daarvoor moet je de kaart gaan verkennen om te kijken waar die uithangen.

 

Als je de vijand gevonden heb kun je beginnen met slopen... of gesloopt worden.

Je bouwt met het delven van grondstoffen een economie op, hoe beter die draait hoe meer je kunt bouwen. Maar er zit ook een stuk ontwikkeling in. Je infanterie begint bijvoorbeeld met knuppels. Door research te doen kun je ze schilden geven en zwaarden etc.

Maar research kost veel grondstoffen die je anders had gebruikt voor aantallen in je leger te bouwen. Dat is dus een afweging.

 

Ook zijn er veertien nationaliteiten of volken die je kunt spelen, elk volk heeft voordelen, nadelen unieke eenheden en uiterlijk. Overigens zijn ook de kaarten waarop je speelt heel verschillend. Sommige zijn met water en waar water is kan gevist worden voor voedsel. Of kun je diverse oorlogschepen bouwen. Nu zijn er ook nog tijden. Zoals je vroeger de steentijd en ijzertijd hebt, heb je hier de feudel age, de castle age en de imperial age. Elke age heeft weer nieuwe gebouwen, eenheden en technologieen. Om in een tijdperk terecht te komen moet je investeren. Daarnaast kun je ook universiteiten bouwen om de kwaliteit van je spullen te verbeteren, of kerken. Kerken maken weer priesters die je leger weer gezond maakt als die het overleeft hebben. Maar ook kan een priester eenheden van de vijand jouw geloof laten aanhangen zodat ze voor je vechten en niet tegen je. Helaas is de levensduur van een priester niet zo hoog, en houdt ie zeker niet van een pijl in zijn rug.

 

Maar de kracht van het spel zit hem voornamelijk in de balans. Het ene volk heeft sterke paarden, maar een ander volk heeft weer eenheden die goed tegen paarden zijn. Als je aangevallen wordt door boogschutters kun je dat goed afweren met speerwerpers. Speerwerpers zijn echter weer slechte verdediging tegen zwaardmannen enz.

Daar houdt het niet op. Vooral het teamverband kan doorslaggevend zijn bij overwinningen. Je kunt elkaar helpen door samen een oorlog te voeren, maar ook elkaar dorp verdedigen, en als je een markt bouwt kun je handelen om zodoende het felbegeerde goud te verdienen. Goud is de basis van sterke eenheden.

Nu zijn er ook veel speeltechnieken en dit spel is heel goed te spelen over het internet (www.zone.com) . Daar komen mensen uit de hele wereld samen om dit spel over het internet te spelen. Gaat heel soepel!! Er kunnen zelfs scores meegnomen worden over de spelletjes heen, dan kun je zien dat iemand goed is voordat je met of tegen hem gaat spelen en zodoende kun je ook eerlijke teams maken.

 

Kwaliteit is heel verschillend. Iemand die het net speelt wordt afgeslacht door een gevorderde speler. Een een expert maakt weer korte metten met een gevorderde speler.

 

Snap je dat dit heel uitdagend is? Het klinkt misschien triest om spelletjes te spelen, maar kan heel bevredigend zijn, en het is vooral gezellig als je tegen bekenden speelt. Je leert iemands stijl ook herkennen, je weet wat je te wachten staat, maar die ander weet dat ook, en zodoende moet je elke keer weer orginele oplossingen vinden om toch te winnen.

 

De kans dat je dit leest is niet zo groot. :-)

Daarom zal ik de andere dingen die ik nog wil schrijven bewaren tot de volgende keer. Het is onderhand ook zaterdagavond net voor twaalven en ik heb geen zin meer om achter mijn computer te zitten….